Vitamine pentru articulații – ce merită să luați pentru articulațiile dureroase?

Care este cea mai bună vitamină pentru articulațiile tale? Dacă vă întrebați cum să vă ajutați pentru că încă suferiți de rigiditate și dureri la genunchi, coate sau încheieturi – vă sugerăm ce puteți face.

Ce vitamine ajută la îmbunătățirea funcției articulare?

Dacă sunteți în căutarea unei vitamine pentru articulații și oase care să vă ajute să vă recâștigați condiția fizică și starea de bine, atunci ar trebui să acționați în mod cuprinzător: atât prin alegerea unui bun medicament pentru articulații, cât și prin faptul că beneficiați de natură, incluzând în dieta dumneavoastră alimente selectate.

Ce vitamine susțin buna funcționare a articulațiilor? În primul rând, vitamina C. Asociată în principal cu răcelile și cu sezonul infecțios, vitamina este adesea subestimată în cazul altor boli. Între timp, studiile arată că persoanele care consumă în mod regulat suplimente alimentare sau alimente care conțin vitamina C sunt cu până la 30% mai puțin susceptibile de a suferi de boli articulare. Acest lucru este legat de faptul că vitamina C este necesară pentru ca organismul să producă colagen, o proteină care construiește, printre altele, articulațiile și oasele.

A doua vitamină importantă este vitamina D – neprețuită atunci când vine vorba de construirea unor oase sănătoase. Consumul acesteia este recomandat în special toamna și iarna, când nu avem acces direct la lumina soarelui. La latitudinea noastră, medicii recomandă chiar administrarea de preparate cu vitamina D pe tot parcursul anului.

Vitamina K este o „descoperire” relativ recentă în prevenirea bolilor articulare. Cercetările confirmă că această vitamină protejează articulațiile de degenerare, ceea ce este deosebit de important în cazul persoanelor în vârstă.

Glucozamina este un compus care reprezintă elementul de bază al cartilajului articular. Carențele sale dau naștere la o varietate de afecțiuni și degenerări articulare. Atunci când glucozamina începe să devină deficitară (și acest lucru se întâmplă întotdeauna pe măsură ce îmbătrânim), crește frecarea dintre țesuturi și apar noi leziuni articulare.

Suplimentele articulare de bună calitate conțin, de asemenea, antociani, compuși vegetali care au ca efect reducerea inflamațiilor din organism. Aceștia se găsesc în mod natural în fructele închise la culoare și în unele legume. Cei mai frecvent menționați purtători de antociani sunt cireșele, căpșunile, afinele, strugurii și vinetele. Merită să știm că cireșele „pot” reduce cantitatea de acid uric din articulații, motiv pentru care medicii le recomandă persoanelor cu risc crescut de gută.

Un ingredient important în preparatele anunțate ca „medicamente pentru articulații” este condroitina, care este responsabilă de elasticitatea țesuturilor. Cercetările confirmă reducerea senzației de „rigiditate” la nivelul articulațiilor și efectul analgezic al acestui compus.

Deși poate fi o surpriză pentru multe persoane, întărirea articulațiilor se face și prin asigurarea organismului cu o doză adecvată de acid hialuronic. Cei mai mulți dintre noi asociază acest compus cu produsele cosmetice antirid. Cu toate acestea, acidul hialuronic joacă și multe alte roluri în corpul uman; nu numai că întărește țesuturile pielii, dar este responsabil și de amortizarea articulațiilor, fiind o componentă a lichidului sinovial. Atunci când acesta lipsește, apare frecarea, care este resimțită de pacienți ca durere.

În ce formă sunt cele mai bune vitamine pentru articulații?

Preparatele pentru articulații sunt disponibile pe piață în mai multe forme convenabile. Cele mai populare sunt, bineînțeles, capsulele și comprimatele, care se iau de 1-2 ori pe zi (în funcție de preparatul ales și de gravitatea afecțiunii). În plus, preparatele în pliculețe, pentru a face o soluție în apă, sunt, de asemenea, populare. De obicei, acestea sunt mai puțin bogate în compoziție, dar producătorii susțin o mai bună absorbție a acidului hialuronic și a glucozaminei în această formă.

Este posibilă supradozajul de vitamine pentru articulații?

Ca orice altceva, se recomandă prudență și atunci când se utilizează suplimente de întărire a articulațiilor. Suplimentele pentru ameliorarea durerilor articulare trebuie luate întotdeauna sub supraveghere medicală. Unele preparate se eliberează numai pe bază de prescripție medicală, caz în care ar trebui să fie luate numai pentru o perioadă de timp stabilită în mod specific de către ortoped.

Atunci când vine vorba de supradozaj cu preparate specifice pentru articulații, vitaminele în sine sunt cea mai mică problemă – vitamina C este greu de supradozat, deoarece excesul este eliminat prin urină. În cazul vitaminei D, un supradozaj este la fel de puțin probabil – majoritatea dintre noi suntem grav deficitari în această vitamină. Un supradozaj de glucozamină poate fi periculos – totuși, acest lucru se întâmplă extrem de rar dacă pacientul urmează sfatul medicului.

Nu uitați să nu efectuați tratamentul pe cont propriu – orice durere articulară cronică poate fi un semnal al unei boli mai grave, cum ar fi artrita reumatoidă.

Ce poate duce la o deficiență de vitamine articulare?

Deficitul de vitamina C poate duce la o producție insuficientă de colagen, ceea ce se va traduce în structura articulațiilor și în consistența sinovială. Acidul hialuronic influențează, de asemenea, „aderența” și capacitatea de a inhiba frecarea. După cum s-a dovedit relativ recent, deficiențele de vitamina K determină o activitate excesivă a osteoclastelor, eliminând țesutul vechi din oase și provocând astfel degenerarea articulațiilor. Deficiențele de glucozamină și condroitină pot provoca dureri și rigiditate articulară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top