Artroza – cauze, simptome, tratament. Efectul medicamentelor topice pentru artrită

Artroza este o boală degenerativă care atacă articulațiile. Aceasta distruge în principal cartilajul articular. Aceasta duce la apariția unor modificări în structura țesutului osos propriu-zis, ceea ce duce la formarea de osteofite (acestea sunt excrescențe osoase care fac ca articulațiile să aibă o mobilitate limitată).

Afecțiunile de mai sus pot duce la inflamații la nivelul articulațiilor. Din păcate, aceasta este o boală care nu poate fi vindecată eficient. Dezvoltarea sa depinde de îmbătrânirea organismului și de gradul de uzură a cartilajului – în special în articulații. Rata de dezvoltare poate fi, de asemenea, crescută de predispoziția genetică sau de numeroasele leziuni mecanice ale articulațiilor care pot fi asociate cu activitatea noastră profesională. Stilul nostru de viață zilnic, stresul sau suprasolicitarea mușchilor articulațiilor pot contribui, de asemenea, la apariția artrozei. Dacă o persoană are probleme metabolice (diabet, hipotiroidism sau hipertiroidism, paratiroidism), poate fi, de asemenea, victima acestei boli.

Suntem capabili să inhibăm dezvoltarea artrozei cu ajutorul exercițiilor fizice?

Da, toată lumea ar trebui să participe la sport. Acesta este un factor care poate reduce progresia bolii sau poate inhiba apariția simptomelor de artroză pentru o perioadă lungă de timp. Mersul pe jos, alergatul sau practicarea yoga sunt suficiente. Înotul sau participarea la cursuri de dans ar fi, de asemenea, binevenite. Datorită faptului că organismul uman efectuează mișcări, în articulații este secretat lichidul articular, a cărui funcție principală este de a proteja împotriva frecării inevitabile a cartilajului. Acest lichid ar trebui să întărească articulațiile și să le hrănească. Mișcarea face ca compoziția acestui lichid să fie bogată în minerale necesare pentru regenerarea cartilajului. În cazul în care apare artroza, mișcarea este capabilă să anuleze durerea care are loc în timpul evoluției acestei boli. De asemenea, ea poate avea un efect antiinflamator.

Cum afectează obezitatea artroza?

O persoană care are o problemă cu obezitatea, din păcate, poate fi, prin urmare, mai predispusă la dezvoltarea artrozei. Articulațiile unei astfel de persoane sunt mai solicitate, ceea ce face ca cartilajul să se uzeze mai repede. Alături de obezitate, artroza poate fi însoțită de tulburări metabolice, cum ar fi rezistența la insulină.

Care este evoluția artrozei?

Artroza trece neobservată de către pacient pentru o perioadă lungă de timp. Mai târziu, există o „scârțâitură” nevinovată în articulații. Durerea care însoțește acest lucru apare inițial doar la un efort fizic mare, dar cu timpul începe să apară și atunci când corpul este în repaus. Dacă boala continuă să progreseze, în timp pot apărea probleme cu rigiditatea resimțită la nivelul articulațiilor la trezire. Această senzație poate dura aproximativ 30 de minute. În ultimele etape ale bolii, rigiditatea poate apărea și atunci când o persoană stă nemișcată o perioadă lungă de timp. Când se întâmplă acest lucru, poate exista și o mare umflătură în jurul articulațiilor. Chiar la sfârșitul evoluției artrozei, există o reducere a mobilității cartilajelor articulare.

Poate alegerea dietei potrivite să influențeze managementul artrozei?

Dieta poate avea o influență foarte puternică asupra artrozei. Un exces de grăsimi saturate și o deficiență de vitamina D3 sunt dăunătoare pentru organism. Ar trebui să avem grijă ca alimentele pe care le consumăm să fie bogate în acizi grași omega-3, care se găsesc în peștele marin gras. Merită să asigurăm organismului antioxidanți, care sunt prezenți în legume și fructe. Proteinele sunt importante, deoarece au un efect excelent asupra funcției musculare, făcând articulațiile mai stabile.

Care este efectul medicamentelor topice pentru articulațiile care au o problemă de artroză?

Unguentele, gelurile sau plasturii au fost create pentru aplicare externă pentru a ameliora durerea și a reduce inflamația. Artroza încheieturii mâinii sau artroza umărului este de obicei tratată cu unguente pentru aplicare externă. Desigur, eficiența acestora depinde de stadiul în care se află boala și de distanța dintre articulație și piele (locul de aplicare). În ceea ce privește medicamentele pe cale orală, acestea sunt mult mai puțin utilizate din cauza impactului negativ asupra stomacului și a efectelor secundare care apar după o utilizare prelungită. Simptomele artrozei sunt ameliorate și prin administrarea de medicamente care conțin sulfat de glucozamină.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top